Asya-Pasifik piyasaları Cuma günü, ABD’de Haziran ayı enflasyon verilerinin yaklaşık üç yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ve Fed’e faiz indirimi yapma alanı açmasının ardından karışık bir seyir izledi.
Tüketici fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 3’e yükseldi; bu, Mayıs ayındaki yüzde 3,3’ten daha yavaş bir artış oldu. Gıda ve enerji maliyetlerini hariç tutan çekirdek enflasyon, sırasıyla yüzde 0,2 ve yüzde 3,4 olan tahminlere kıyasla aylık yüzde 0,1 ve bir önceki yıla göre yüzde 3,3 arttı.
Cuma günü erken saatlerde yen, ABD enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından aniden dolar karşısında güçlendi ve analistlerin ve yatırımcıların ülkenin maliye bakanlığının olası bir müdahalesinden şüphelenmesine yol açtı.
Yen, Perşembe günü geç saatlerde 161,52 civarında işlem gördükten sonra ABD doları karşısında Tokyo saatiyle yaklaşık 12:00’de 158,55 seviyesinde işlem gördü.
Cuma günü, Japonya’nın önde gelen Döviz diplomatı Masato Kanda, yetkililerin döviz piyasasında gerektiği gibi harekete geçeceğini söyledi.
Kanda’nın yendeki son hareketlerin biraz hızlı olduğunu söylediğini ancak yetkililerin para birimine müdahale edip etmediği konusunda yorum yapmayı reddettiğini bildirdi.
Japonya’nın Nikkei 225 endeksi Cuma günü yüzde 1,97 düşerek, üst üste üç gün boyunca yeni kapanış zirveleri belirledikten ve Perşembe günü tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra Asya’da kayıplara öncülük etti. Topix de yüzde 0,93 düşüşle geri çekildi.
Güney Kore’nin Kospi endeksi yüzde 1,27 kayıp yaşarken, küçük ölçekli Kosdaq yüzde 0,32 kayıp yaşadı.
Buna karşılık, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 1,54 oranında artarken, Çin CSI 300 endeksi yüzde 0,24 oranında değer kaybetti.
Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi yüzde 0,92 artışla 28 Mart’ta belirlenen tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 7.896,9’u geride bıraktı ve tüm zamanların en yüksek seviyesine çok az yaklaştı.
Kaynak : https://www.bloomberght.com/asya-borsalarinda-abd-enflasyon-verisi-sonrasinda-karisik-seyir-2356397