Asya’da, yatırımcılar ülke çapındaki eğilimlerin önde gelen göstergesi olarak kabul edilen Japonya’nın başkenti Tokyo’dan Temmuz enflasyon verilerini değerlendirdi.
Tokyo’nun manşet enflasyonu, Mayıs ayındaki yüzde 2,3’ten Temmuz ayında yüzde 2,2’ye hafifçe yavaşlarken, taze gıda fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyon oranı beklentiler doğrultusunda yüzde 2,2’de sabit kaldı.
Japonya Merkez Bankası tarafından izlenen ve taze gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan “çekirdek-çekirdek” enflasyon oranı yüzde 1,8’den yüzde 1,5’e düştü.
Geçtiğimiz hafta dolara karşı sert bir şekilde güçlenen yen de yakından izlenecek. Para birimi şu anda Amerikan dolarına karşı 153,79’dan işlem görüyor.
Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yatay çizgiye yakın işlem gördü, Topix ise yüzde 0,2 yükseldi.
Çip üreticisi Renesas Electronics, Cuma günü yüzde 8’in üzerinde düşüşle endeksteki kayıplara öncülük ederek üst üste ikinci gün düşüş yaşadı.
Perşembe günkü satış dalgası, tek bir günde piyasa değerinden 760 milyar yen (4,9 milyar dolar) silinmesine neden oldu.
Tayvan piyasaları, bir tayfun nedeniyle iki gün kapalı kaldıktan sonra ticarete geri döndü ve Tayvan Ağırlıklı Endeksi yüzde 3,46 düştü.
Hon Hai Precision Industry — uluslararası alanda Foxconn olarak bilinir — ve çip üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Company sırasıyla yüzde 4,22 ve yüzde 5,41 kaybetti.
Güney Kore’nin Kospi’si de yüzde 0,62 yükselirken, küçük sermayeli Kosdaq yüzde 0,33 kazandı.
Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi yüzde 0,74 arttı.
Hong Kong’un Hang Seng endeksi yüzde 0,61 tırmanırken, anakara Çin CSI 300 endeksi yüzde 0,12 düştü.
Kaynak : https://www.bloomberght.com/asya-borsalari-satis-dalgasindan-sonra-toparlaniyor-2357231